I Sannum...

bland fjädrar, ägg och lite annat

 

 

Så här håller vi våra vaktlar

 

Bostad

 

Våra vaktlar bor i en utebur/voljär med isolerat boutrymme. De har flera krypin och olika växter såsom ljung, små enar, granris och gott om plats att röra sig på. På marken har de sand, halm eller mossa och i en badbalja finns torv eller sand att "bada" i. Under den mörka årstiden har de en lampa dygnet runt över mat och vatten.

 

Mat

 

Vaktlarna har fri tillgång på startfoder för kycklingar, samt en blandning med lika delar parakitfrö, vete, krossad majs och värpfoder. Sen får de även vitaminer och mineraler, samt vatten och snäckskal.

 

Gruppen

 

Består av ca 5-10 djur där antalet varierar beroende på årstid, föryngring, efterfrågan mm. De är både en blandning av vanliga japanska "värp"vaktlar och jumbovaktlar, samt ett par rena jumbovaktlar. Vaktlar har lite  olika färger såsom, vilt, cream, range, melanistic, honungsfärgad, samt någon i lite obestämbar färg. Ambitionen är att ha sunda robusta vaktlar i trevliga färger.

 

Nya förmågor...

 

...blir det också. Det brukar bli några omgångar med ägg i kläckaren varje år. Eftersom de vuxna vaktlarna går ute hela året, kläcks nya förmågor fram mellan mars-augusti. Då har de inga problem att anpassa sig till utelivet.

 

Oftast går alla vaktlarna ihop, undantaget när det är dags att samla avelsägg från särskilda föräldrar. Jag låter den separata gruppen gå tillsammans 12-14 dagar innan äggen samlas. Då har de hunnit bekanta sig ordentligt och "rätt" vaktlar blir föräldrar. Äggen samlas sedan upp till 14 dagar om de ska i kläckaren hemma och upp till 10 dagar om de ska i någon annans kläckare. Ofta samlas äggen kortare tid, då de värper bra.

 

Äggen läggs i kläckaren och efter 18 dagar kläcks de små små liven. Efter de torkat, flyttar de ut i hönshuset och växer upp som våra övriga maskinkläckta kycklingar. De får bo i ett fack i våningsburen, med värmelampa och kutterspån som strö. Vaktelkycklingarna får vatten i en drunkningssäker undulatvattenautomat och startfoder, mixat till mjöl. De små små kycklingarna växer otroligt fort. Efter en dryg vecka äter de hel mat och när de är fem-sex veckor börjar de värpa, eller gala. Då är det bra att hålla ett extra öga på vaktlarna. De kan börja bråka våldsamt från en dag till en annan.

 

Märkning

 

Ett bra sätt att hålla ordning på vaktlarna är att märka dem. Små färgade buntband fungerar utmärkt. Jag märker mina med flera olika färger, en årsfärg, en tupp- eller hönfärg och en härstamnings-/kullfärg.

 

 

 

Nyheter...

och vad som kommer.

 

 

27/7 Ny bostad på gång.

 

11/6 Ett par nya avelsgrupper ihopsatta. En grupp med melanistic brown, inkl. ett par tuxedo och en grupp med creamfärgade där även en vit höna ingår.

 

4/5 Smider planer inför nya ute-vaktelbostaden.

 

 

4/5 Ny sida med vaktelinfo.