I Sannum...

bland fjädrar, ägg och lite annat

 

 

Hönshuset

 

Vårt gamla hönshus började bli allt mer ruffigt och frågan var om det skulle rustas upp eller ersättas med ett nytt, mer ändamålsenligt. Med tanke på att den gamla byssjan skulle behöva renoveras från grunden fick det bli ett nytt. Hönshuset skulle bli murat nertill och i trä upptill, för att minska risken för besök av objudna skadedjur.

 

Efter en hel del planerande och funderande drog stora hönshusbygget igång så "smått" sommaren 2008, med att förbereda och gjuta bottenplattan. Så snart vädret tillät, våren 2009 , började murningen av väggarna, sen gavelspetsar, takstolar, tak, inredning och mycket mycket annat. Den 12 september flyttade de första unga in, trots lite fix kvar. Den 31 oktober 2009 fick samtliga höns flytta in i nya bostaden och samtidigt färdigställdes rastgårdarna.

 

Hönshuset är indelat i fem olika rum, mellan två till sju kvadratmeter, samt stor rastgård till varje rum. Här bor de olika raserna, en ras i respektive rum. Därtill finns ett foderrum och en väggfast bur i tre våningar, där varje våning går att dela in i tre mindre fack. I våningsburen finns plats för kycklingar, djur som behöver skiljas av eller avelsgrupper med vaktlar.

 

 

Här finns bilder på hönshusbygget utifrån...

 

 

 ...respektive inifrån.

 

 

 

Nyheter...

och vad som kommer.

 

 

12/8 Uppdelning av album i ute och inne, samt några nya bilder på förbättringar i galleriet.

 

6/6 Under långhelgen har det varit storstädning och fix i hönshuset.

 

22/1 2011 De sista förbättringarna är på gång. Idag har det monterats ventilationsfläkt.

 

20/3 Våningsburen är fylld till sista facket. Där huserar en ruvhöna, tre kullar med kycklingar från hönsen och två kullar vaktelkycklingar.

 

Foder-, vattenbehållare, värmelampor och värmetak högt och lågt.

 

 

1/3 Nu har våningsburen varit klar ett tag och den fungerar väldigt bra. Två kullar med kycklingar från hönsen och en kull med vaktelkycklingar växer till sig i buren. 

 

 

9/12 Nu är sista delen av hönshuset påbörjat, våningsburen.

 

 

31/10 Hönsen undersöker sina nya rastgårdar. Äntligen grönt under fötterna!