I Sannum...

bland fjädrar, ägg och lite annat

Hönsen

Sedan några år tillbaka har vi höns här hemma. De första hönsen som flyttade in var tre gamla gula Orpingtondamer, som fick namnet "Kuddarna". Olika raser har kommit och gått under några år, men vissa har kommit för att stanna.

I dagsläget har vi ett par olika raser, samt några värphybrider och broilerhönor. De flesta av våra raser har gemensamt att de värper bra och stora ägg, samt att de är såpass stora raser att det blir hyfsat med mat från ungtupparna på hösten.

Under våren 2009 gick kläckarna varma och nu vi fick fram det mesta som flyttade in i nya och större hönshuset. Där finns fem hönsrum, med var sin stor rastgård och foderrummet, samt några mindre burar till kycklingar eller höns som behöver vara för sig själva.

Ambitionen är att hålla sunda, trevliga och rastypiska djur som förser oss med ägg och kött. I mån av tillgång säljs överskott av matägg, avelsägg, samt kycklingar och ibland ungdjur och vuxna djur.

Hur hönsen har här...

Hönsen är fördelade på fem olika rum, en till varje ras. I några rum bor även omaka hönor utan egen tupp. Varje morgon öppnas luckorna till rastgårdarna. En del går ut så fort de får chansen och är sen ute större delen av dagen, medan andra helst är inne och tar det lugnt och skrotar runt. Under första halvan på dagen läggs det ägg, av de hönor som är igång och värper. På eftermiddagen, när alla gått in, stängs luckorna och hönsen räknas och tittas till. Då brukar det behövas påfyllning av foder och vatten. När kvällen kommer börjar de fundera på läggdags och vart de ska sova. De hoppar upp på sittpinnarna och pratar lite med varann innan de sätter sig tillrätta på sin plats inför natten.

...och vad de äter.

Hönsen här fodras med värpfoder, spannmål, snäckskal, sand och vatten. Sen äter de gräs och annat de hittar ute. Beroende på säsong får de ogräs, äpplen eller fodermorötter att sysselsätta sig med. De får även matrester när det blir över.

Vilka raser finns?

Isbar

(svart, blå och spättad)

Sumatra endast hönor

(svart)

Leghorn

(vit)

Houdan

(svart/vitfläckig)

Nyheter...

och vad som kommer.

Våren 2012 Första kullen med Isbar och Australorp växer och frodas. Fina är de.

12/6 Rhode Island red kycklingar kläckta. Väldigt fina.

6/6 Nu har det blivit lite kycklingar och ytterligare en kläckning om några dar.

21/5 Alla tre kläckare igång

med ägg från Isbar, vit Legorn och RIR. Så snart plats finns ledigt är det dags att fylla på med vaktelägg.

10/4 Fler höns har flyttat och några har kommit till. Senaste tillskottet är en trio Sumatra.

30/3 Nya gänget Leghorn fotade.

5/3 Nu har det sålt en del höns. Barneveldergruppen och en grupp Isbarhöns.

22/1 2011 Hönsen har kommit igång och de flesta raser värper, mer eller mindre.

Snön börjar smälta bort och hönsen tittar i alla fall ut.